Uydu, daha büyük bir nesnenin etrafında hareket eden bir nesnedir. Dünya ve diğer gezegenler uydudur, çünkü güneşin etrafında hareket etmektedirler. Ay bir uydudur, çünkü Dünya'nın etrafında hareket eder. Dünya ve ay “Doğal Uydu” olarak adlandırılır.

İnsan yapımı uyduya “Yapay Uydu” denir. Bu tür uydular makinelerdir. Bu makineler uzaya fırlatılır ve Dünya'nın veya uzaydaki başka bir nesnenin yörüngesindedir. Bu makineler, meteorologların hava durumunu tahmin etmelerine, kasırgaları takip etmelerine yardımcı olmaktadır. Ayrıca gezegenlerin, güneşin, kara deliklerin fotoğraflarını çekmekte ve bu resimler ile bilim insanlarının güneş sistemini ve evreni daha iyi anlamalarına yardımcı olmaktadırlar. Bazı yapay uydular ise, esas olarak TV sinyallerinin alımı, internet bağlantısının sağlanması ve dünya çapında telefon görüşmeleri gibi önemli alanlarda kullanılır.

Aşağıda uydu vehaberleşme alanında kullanılan bazı uydular listelenmiştir. Ms Satcom Ka band Anten, Ku Band Anten, SOTM Anten, Flyaway Anten, VSAT Anten gibi anten sistemleriyle bu uyduları destekler ve kesintisiz internet ve tv iletişimi sağlar.

01
Turksat

Türkiye'nin resmi uydu operatörüdür. 2004 yılında kurulmuştur.

02
Eutelsat

Fransız uydu operatörüdür. 1977 yılında kurulmuştur.

03
Yahsat

Birleşik Arab Emirleikleri Abu Dabi merkezli uydu operatörüdür. 2007 yılında kurulmuştur.

04
Avanti

İngiltere merkezli uydu operatörüdür.

05
Astra

Lüksemburg merkezli uydu operatörüdür.

06
Hotbird

Eutelsat tarafından işletilen bir uydudur.

07
Arabsat

Suudi Arabistan merkezli uydu operatörüdür.

08
Azersat

Azerbaycan merkezli uydu operatörüdür.

09
Telenor

Norveç merkezli uydu operatörüdür.

10
Badr

Pakistan merkezli uydu operatörüdür.

11
Eshailsat

Katar merkezli uydu operatörüdür.

12
Hispasat

İspanya merkezli uydu operatörüdür.

13
Sirius

Amerika merkezli uydu operatörüdür.

14
Hellasat

Yunanistan merkezli uydu operatörüdür.

15
Intelsat

Lüksemburg merkezli uydu operatörüdür.

16
Nilesat

Mısır merkezli uydu operatörüdür.

Uydular Neden Önemlidir?

Uyduların sahip olduğu kuşbakışı görünüm, aynı anda Dünya'nın geniş alanlarını görmelerini sağlar. Bu yetenek, uyduların yerdeki cihazlardan daha fazla veriyi daha hızlı toplayabileceği anlamına gelir. Uydular ayrıca Dünya yüzeyindeki teleskoplardan uzayı daha iyi görebilir.

Uydulardan önce, TV sinyallerinin birçok nokradan alınması ve uzak noktalarla telefon görüşmeleri yapılması hem zor hem de maliyetliydi. Uydularla birlikte uluslar arası uzak noktalarla haberleşme imkanı sağlanmıştır.

Bir Uydunun Parçaları Nelerdir?

Uydularda genel olarak bir anten ve bir güç kaynağı bulunmaktadır. Anten, genellikle Dünya'ya bilgi gönderir ve Dünya'dan bilgi alır. Güç kaynağı ise bir güneş paneli veya pil olabilir. Güneş panelleri, güneş ışığını elektriğe çevirerek güç sağlar.

Uydular Dünya'nın Yörüngesinde Nasıl Dönüyor?

Çoğu uydu, roketlerle uzaya fırlatılmaktadır. Bir uydu, hızı Dünya'nın yerçekimi tarafından dengelendiğinde Dünya'nın yörüngesinde döner. Bu denge olmadan, uydu uzaya doğru düz bir çizgide uçar veya Dünya'ya geri döner. Uydular, farklı yüksekliklerde, farklı hızlarda ve farklı yollar boyunca Dünya'nın yörüngesinde dolanır.

Sabit bir uydu, ekvator üzerinden batıdan doğuya hareket eder. Dünya ile aynı yönde hareket etmekte ve aynı hızda dönmektedir. Yeryüzünden, sabit bir uydu, her zaman aynı konumun üzerinde olduğu için hareketsiz duruyormuş gibi görünmektedir.

Uydular Neden Birbirlerine Çarpmıyor?

Aslında çarpabilirler. NASA ve diğer ABD ve uluslararası kuruluşlar uzaydaki uyduları takip etmektedirler. Çarpışmalar nadirdir çünkü bir uydu fırlatıldığında, diğer uydulardan kaçınmak için tasarlanmış ve buna göre yörüngeye yerleştirilmiştir. Ancak yörüngeler zamanla değişebilmekte ve daha fazla uydu fırlatıldıkça çarpışma şansı artmaktadır.

Şubat 2009'da, iki iletişim uydusu - biri Amerikan diğeri Rus - uzayda çarpıştı. Ancak bunun, iki insan yapımı uydunun kazara çarpıştığı ilk sefer olduğuna inanılmaktadır.

Uzaydaki İlk Uydu?

Sputnik 1, 1957 yılında Sovyetler Birliği tarafından üretilmiş ve uzaydaki ilk uydudur.